Tisztelt Halfőző Barátom!

„Azt hinné valaki, hogy az nagyon egyszerű dolog: tüzet rakni, s vagy megfőzni, vagy megsütni a halat, és avval vége.
Jaj, de a közönséges sütés-főzés és a halász sütése-főzése közt van akkora különbség, mint reggeli csöndes mise és a fényes nagy mise között: nem elég ahhoz a tudomány, ész kell ahhoz.”

(Hermann Ottó)

 

Magyarország valaha jelentős halhús fogyasztó volt. A természet áldását az új haza halakban való bőségét már honfoglaló őseink is élvezték. Gasztronómiai emlékeink azonban nemcsak arról szólnak, hogy eleink kedvelték a halat, hanem arról is, hogy sokféle halból sokféle ételt készítettek. Csukából 40, pontyból 25, vizából 22, pisztrángból 18 ételreceptet hagytak az utókorra. E sokféleség és színes kínálat a XIX. század végére megritkult, 30-35 féle hal teljesen eltűnt az étrendből. 2002. A HAL ÉVE. Nekünk bajaiaknak különleges ünnep. Hetedik alkalommal hívunk és várunk mindenkit a méltón népszerű nemzetközi gasztrokulturális fesztiválra.

Hetedszer gyújtunk tüzet a bográcsok alá Baján a főtéren, a történelmi belvárosban és a Petőfi-szigeten, hogy együtt ünnepeljünk, hirdetve a kisváros igazi, sajátos ünnepét, a halászlé dicséretét, a barátságot.

2002. április

Béres Béla