Bajai töltött kárász forrás:petofinepe.hu/
Szvoboda Ferenc (Baja) receptje.
Az idei esztendőt a hal évének nyilvánította a
Haltermelők Országos Szövetsége. Íme egy recept az
Ujvári Sándor felelős kiadó által jegyzett Halételek, rajzok, emberek a
halászlé fővárosából című könyvből.
Szvoboda Ferenc (Baja) receptje. Hozzávalók: 4 személyre 2 kg kárász (20-25 dkg-os),
lilahagyma, olaj, kalocsai sült hal fűszerkeverék,
kiszitált vegeta, őrölt bors, liszt, zsemlyemorzsa, törött paprika ízlés
szerint. Elkészítés: Még a hal megtisztítása előtt 2 órával vékony
karikára metéljük a hagymát, vegetával megszórjuk, ezzel gyengítjük. A
hagyma 20-25 dkg tisztítva. A megtisztított kárászokon a fejet hagyjuk
rajta, a vastag húsos részeket sűrűn beirdaljuk. Az oldalát nem kell, mert
sütéskor a töltelék kijöhet és megég. Ezután megszórjuk szitált vegetával
a mély irdalásokat és belül is, mert a kárász húsa édeskés. A panírozáshoz
egy kanál liszthez két kanál zsemlyemorzsát keverünk. Töltelék: a hagymát
lecsorgatás után külön edényben, pár kanál olajban, kevés vízzel,
borssal üvegesre dinszteljük (vele együtt ikrát, májat is, ha szeretjük).
A lecsorgatott kárászokat megtöltjük: belülre is szórunk a fűszerkeverékből,
a hasi nyílást acélnyárssal betűzzük! Az olajat megforrósítjuk. A
halakat a mély irdalásokban a sült hal keverékkel beszórjuk, belülre is szórunk,
majd az összekevert lisztes-zsemlyemorzsába panírozzuk. Sütésnél ügyeljünk,
hogy bő olajban süljenek a halak, mert kevés olajban a hal belül nyers
marad! Szaftosra sütjük. A kisült forró halra mindkét oldalon ízlés
szerint törött paprikát szórunk. (Azért a legvégén, mert a paprika igen
hajlamos arra, hogy a forró olajban megégjen!) Melegen tálaljuk. Italajánlat:
vaskúti vörös bor, sör, ásványvíz.