Bajai töltött kárász  forrás:petofinepe.hu/
Szvoboda Ferenc (Baja) receptje.

Az idei esztendőt a hal évének nyilvánította a Haltermelők Országos Szövetsége. Íme egy recept az Ujvári Sándor felelős kiadó által jegyzett Halételek, rajzok, emberek a halászlé fővárosából című könyvből.
Szvoboda Ferenc (Baja) receptje. Hozzávalók: 4 személyre 2 kg kárász (20-25 dkg-os), lilahagyma, olaj, kalocsai sült hal fűszerkeverék, kiszitált vegeta, őrölt bors, liszt, zsemlyemorzsa, törött paprika ízlés szerint. Elkészítés: Még a hal megtisztítása előtt 2 órával vékony karikára metéljük a hagymát, vegetával megszórjuk, ezzel gyengítjük. A hagyma 20-25 dkg tisztítva. A megtisztított kárászokon a fejet hagyjuk rajta, a vastag húsos részeket sűrűn beirdaljuk. Az oldalát nem kell, mert sütéskor a töltelék kijöhet és megég. Ezután megszórjuk szitált vegetával a mély irdalásokat és belül is, mert a kárász húsa édeskés. A panírozáshoz egy kanál liszthez két kanál zsemlyemorzsát keverünk. Töltelék: a hagymát lecsorgatás után külön edényben, pár kanál olajban, kevés vízzel, borssal üvegesre dinszteljük (vele együtt ikrát, májat is, ha szeretjük). A lecsorgatott kárászokat megtöltjük: belülre is szórunk a fűszerkeverékből, a hasi nyílást acélnyárssal betűzzük! Az olajat megforrósítjuk. A halakat a mély irdalásokban a sült hal keverékkel beszórjuk, belülre is szórunk, majd az összekevert lisztes-zsemlyemorzsába panírozzuk. Sütésnél ügyeljünk, hogy bő olajban süljenek a halak, mert kevés olajban a hal belül nyers marad! Szaftosra sütjük. A kisült forró halra mindkét oldalon ízlés szerint törött paprikát szórunk. (Azért a legvégén, mert a paprika igen hajlamos arra, hogy a forró olajban megégjen!) Melegen tálaljuk. Italajánlat: vaskúti vörös bor, sör, ásványvíz.